Sunday

DC’deki Türk gazeteci gözüyle Wizards-Milwaukee maçı:



Ersan İlyasoğlu, sahada her noktaya ayak bastı ama öptürmedi

1987 doğumlu Ersan İlyasoğlu, Washington DC’de yaşayan Amerikalı Türkler tarafından Cuma akşamı Wizards – Milwaukee Bucks maçını izlemek için en önemli neden idi. 2004 yılında Ülkerspor kadrosunda dikkatleri çekmiş olan İlyasoğlu, İspanya Ligi’nde uluslar arası bir oyuncu olacağı yönünde sinyal verdikten sonra NBA’e transfer olan bir genç bir basketbolcu. Milwaukee Bucks takımında 7 numaralı forma ile oynayan İlyasoğlu, sahaya çıktığı diğer kentlerde olduğu gibi Washington DC’de de Amerikalı Türkler’in gururla izleniyor.

Cuma akşamı DC’deki Türkler, henüz Hidayet Türkoğlu düzeyinde “yıldızlaşmış” olmadığı için biraz sessizce de olsa Ersan İlyasoğlu’na seyirci bölümünden destek vermek üzere koltuklardaki yerlerini aldı. Yaşadıkları yer olan Washington DC’nin takımı Wizards’ın yenilgisini görmek istemeyen ancak İlyasoğlu’nun başarısını görmek isteyen Türkler, çelişkili duygularla maçı izledi. Milwaukee Bucks’un 102 sayısı karşısında spor yazarlarınca kötü bir sezon geçirdiği belirtilen Wizards’ın 74 sayıyla yenildiği maçta, İlyasoğlu sahada ayak basmadığı bir köşe bırakmadı. Basketboldan seyirci gözüyle biraz anlayan herkes açısından azimli olduğunu gösteren bir oyun sergileyen İlyasoğlu, gelecekte Türkiye’nin gururla adını zikretmeyi sürdüreceği isimlerden birisi olacağı konusundaki yorumları güçlendirdi.



“Türk erkeği öptürmez”

Bu arada NBA’da sahada oynanmakta olan maça bilet alınmış olmasını yeterli tüketim unsuru olarak saymayan ve her adımda Amerikalıları tüketmeye yönelten etkinlikler, Milwaukee Bucks’ın arayı epey açmasıyla maçın düşük temposunu renklendiriyor. DC’nin Verizon Center Salonu, sosisli satan büfelerinden “Players Club” isimli lüks restaurantına kadar her bütçeye tüketebileceği ürünler sunuyor. Bunun yanı sıra giriş kapısından çatı katına kadar her katta sergilenen farklı araba modelleri, Amerika’nın “küresel ısınma” faktörüne rağmen “en fazla petrol tüketen ülke” sıfatını korumaya devam edeceğine işaret ediyor. Amerikalılar, basketbol maçına dahi arabasız çıkmıyor.

Saha dışındaki her etkinlik, Türkçe’deki “tantana” kelimesini çağrıştırırken, seyircileri ara verildiğinde de maçın bir parçası tutmaya yönelik “ekran tantanası” devreye giriyor. Amerika’daki her basketbol sahasındaki olmazsa olmazlardan olan en tepedeki dört cepheli dev ekranlara, salondaki ilginç gruplardan ponpon kızlara ilgi çekici görüntüler getiriliyor. Bu sırada “Kiss Cam” başlığı altında çiftleri sevgilerini öpücükle göstermeye teşvik eden bölümde yaşananlar, seyircileri Cuma akşamında olduğu gibi bazen maçtan daha fazla eğlendiriyor. Özellikle de maç erkekleri sahaya kilitleyecek heyecana sahip değilse yanlarındaki partnerlerini anımsamalarını sağlıyor. Wizards - Millwaukee Bucks maçında ise Türkler açısından belki de heyecanlı an, Ersan İlyasoğlu’nun takım arkadaşıyla ekrana geldiği an oldu. Türkler, özellikle de erkekler ekrana kilitlenmiş gözlerle bakarak, neler olduğunu izledi. “Kiss Cam”, takım arkadaşı 24 numaralı formalı Jerry Stackhouse ile yanyana oturmuş dinlenen İlyasoğlu’nu gösterince Türkler seyircilerde hareketlenme yarattı. Ancak İlyasoğlu, Amerikalılarca “Kiss Cam” kamerasına yakalanınca doğal tepki olarak yanındaki en azından sarılmak gibi bir tavır yerine henüz bu maç dışındaki Amerikan basketbolundaki “eğlendirme” duruma alışmadığını ortaya koydu. Stackhouse’un kendi yanağına doğru eğilmesi üzerine hızlıca yana doğru eğilerek kendisini öptürmemeyi başaran İlyasoğlu, salondakilere “Türk erkeği öptürmez” mesajı verdi.
Neticede, İlyasoğlu, “öptürmeme” haraketi yanında maçta attığı 8 sayıyla göz doldurdu ve DC’deki Amerikalı Türkler açısından gurur kaynağı oldu.

No comments:

Post a Comment